Τρίτη 23 Απριλίου 2013

SOS

ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ!!!

Αγαπημένοι μου φίλοι,

Σημερινή Ανάρτηση:  "Σχολικός Εκφοβισμός"
Αφιερωμένη: σε όλους εμάς που αγαπάμε τα παιδιά....

Τι είναι "Σχολικός Εκφοβισμός"

 Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλ. bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο). (Βικιπαίδεια)



Πριν λίγο καιρό είχα την τύχη να παρακολουθήσω ένα πολύ όμορφο σεμινάριο που έγινε στο Σχολείο μας, "Κέντρο Ξένων Γλωσσών Λιόλιου", με αφορμή την 6η Μαρτίου που έχει ανακυρηχθεί ημέρα κατά της βίας στα σχολεία με ομιλήτριες τις κα Έλλη Εκμεκτζιάν (Δρ. Ψυχολογίας, Σχολική Ψυχολόγο) και Γιάννα Καλώτα (Msc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια GESTALT) του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας.


Αναφέρθηκαν σε τρία διαφορετικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο Σχολικό Εκφοβισμό και μας παρότρυναν να σκεφτούμε αν ποτέ ήρθαμε σε κάποια θέση από τις παρακάτω:
  • Εκφοβιστής
  • Θύμα Εκφοβισμού
  • Παρατηρητής


Η αλήθεια είναι πως όλοι επικεντρωνόμαστε στα δύο πρώτα πρόσωπα αγνοώντας πόσο μεγάλη δύναμη έχει ο τρίτος (το τρίτο μάτι που λέμε), ώστε να πάρει θέση και να στηρίξει το θύμα ή να επικροτήσει με τη σιωπή του τη συμπεριφορά του εκφοβιστή.

Μας έδειξαν κάποια videos που έδειχναν μία ιστορία ¨Σχολικού Εκφοβισμού" κι από τις τρεις διαφορετικές γωνίες. 

  • Εκφοβιστής: Ένα παιδί που χρειάζεται να είναι το επίκεντρο, να τον αποδεχτούν όλοι γιατί δεν τον αποδέχεται και δεν τον εκτιμά κανείς στο σπίτι... Δεν τον στηρίζουν κι εκείνος λέει "Δε θέλω να τους ενοχλώ μωρέ έχουν τα δικά τους οικονομικά κι άλλα προβλήματα... Μην τους πρίζω κι εγώ".
  • Θύμα Εκφοβισμού: Το μοναχικό παιδί, το λίγο διαφορετικό που κανένας δε σέβεται, γιατί μπορεί να είναι κοντό ή πολύ ψηλό, αδύνατο ή παχουλό, φτωχό, άλλης εθνικότητας κι άλλα πολλά πολλά που δε χρειάζεται να αναφέρω. Που είναι η οικογένεια; Κι αυτή συνήθως στα δικά της προβλήματα. "Δε θέλω να τους ενοχλώ... Έχουν πολλά δικά τους προβλήματα...". Ο φόβος τον κυριεύει και νιώθει μόνος, μόνος σε ολόκληρο τον κόσμο "καταδικασμένος".
  •  Παρατηρητής: ΠΑΓΩΣΑ... έχω βρεθεί κι εγώ όταν ήμουν μικρή σε αυτή τη θέση παρατηρούσα μια κατάσταση και φοβόμουν να μιλήσω μην έρθει και η δική μου η σειρά, μη γίνω το επόμενο θύμα... και δε μιλούσα ούτε καν στη μαμά μου που τα συζητούσα όλα!!! Μέχρι που το κοριτσάκι το είδα τα κλαίει σε μια γωνιά φοβισμένο και μόνο κι έσπασα τη σιωπή μου... Ευτυχώς δεν ήταν αργά, όμως τις περισσότερες φορές εμείς η τρίτη κατηγορία, το τρίτο πρόσωπο δε παίρνει ποτέ θέση... ΓΙΑΤΙ;;;;;
Θα σας πω γιατί 

Γιατί στα σχολεία τους ενδιαφέρει όλους εκπαιδευτικούς και γονείς να μάθει το παιδί γράμματα κι αριθμητική, να γίνει επιστήμονας, καθηγητής που να μαθαίνει με τη σειρά του στα παιδιά αυτά που του έμαθαν... μια καλολαδωμένη μηχανή!!! 
Πότε θα μας μάθουν όμως να σεβόμαστε και να αγαπάμε τους άλλους και τον εαυτό μας, να εκτιμούμε και να σεβόμαστε το διαφορετικό; Πότε θα μας μάθουν να είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ;;; 



Τα παιδιά του σχολείου μας πρίν από 1,5 μήνα δούλεψαν με τις δασκάλες τους με θέμα:

Εβδομάδα ευαισθητοποίησης κατά της επιθετικότητας στο σχολείο

και δουλεύοντας δυναμικά, ουσιαστικά και ομαδικά δημιούργησαν όλα τα παραπάνω posters που δείχνω στις φωτογραφίες....

Γιατί όμως σήμερα θυμήθηκα να τα μοιραστώ αυτά μαζί σας....;;;

ΓΙΑΤΙ :

Το προσωπικό του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) Αμπελοκήπων διοργανώνει βιωματικό σεμινάριο για παιδιά και γονείς με θέμα "Σχολικός εκφοβισμός", την Τετάρτη 24 Απριλίου και ώρα 17:00 - 20:00 στο χώρο του Κ.Δ.Α.Π. (Νικαίας & Ζέρβα, Ν. Ιωνία). Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι η κ. Χατζησταματίου Μαρίζα, Ψυχολόγος, η κ. Παπαγιαννοπούλου Σοφία, Ψυχολόγος και ο κ. Λεϊμονής Διονύσης, Φιλόλογος.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 24210 91316 και ώρες 9:00 - 17:00, καθημερινά εκτός σαββατοκύριακου. Είσοδος ελεύθερη.

 

   Προτείνω όλους εσάς εκαπιδευτικούς, γονείς και υποψήφιους γονείς αν δεν έχετε παρακολουθήσει κάτι ανάλογο να το κάνετε αύριο στηρίζοντας την προσπάθεια του

Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) Αμπελοκήπων.

Να πω μια μεγάλη "ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ" και στην καταπληκτική καθηγήτριά μου
της Εξελιγκτικής Ψυχολογίας

κ. Χατζησταματίου Μαρίζα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανυπομονώ για τα σχολιά σας ! ! ! !