Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Από το σταφύλι στο κρασί...... κι από το στάρι στο ψωμί....

Μεγάλη Εβδομάδα για μικρά παιδιά!!!

(Μέρος 6ο) 

Αγαπημένοι μου,

Η ανάρτηση αυτή είναι αφιερωμένη στη Μ.Πέμπτη και στο πως εμείς (εκπαιδευτικοί και γονείς), μπορούμε να παρουσιάσουμε στα παιδιά μας την Άγια αυτή ημέρα, διαθεματικά με τα παρακάτω θέματα:
από το στάρι στο ψωμί....αλλά κι ...από το σταφύλι στο κρασί


Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με τον Χριστιανισμό είναι η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Η ημέρα αυτή είναι η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας δηλαδή η οποία προηγείται και καταλήγει στη γιορτή του Πάσχα. Της Μεγάλης Πέμπτης προηγείται η Μεγάλη Τετάρτη και ακολουθεί η Μεγάλη Παρασκευή. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να εμπέσει η Μεγάλη Πέμπτη είναι πάντοτε μεταξύ 19 Μαρτίου και 22 Απριλίου, για όλες τις Εκκλησίες είτε Ανατολικές είτε Δυτικές, ημερομηνίες οι οποίες λόγω της διαφοράς των 13 ημερών (για τον 21ο αιώνα) μεταξύ παλαιού και νέου ημερολογίου, αντιστοιχούν στο διάστημα μεταξύ 1 Απριλίου και 5 Μαΐου για όσες Ορθόδοξες Εκκλησίες ακολουθούν το διορθωμένο ιουλιανό (νέο) ημερολόγιο.
(Βικιπαίδεια)


"από το στάρι στο ψωμί"

Ο Χριστός έτρωγε με τους μαθητές του, πήρε στο χέρια του τον άρτο, ευχαρίστησε τον Πατέρα του, έκοψε σε τεμάχια τον άρτο και είπε: «Λάβετε, φάγετε τούτο εστί το σώμα μου το υπέρ υμών κλώμενον, τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν»

Κι εδώ εμείς ως καλοί γονείς κι εκπαιδευτικοί πρέπει να παρουσιάσουμε στα παιδιά τον κύκλο του ψωμιού... Πως δηλαδή καταλήγει το στάρι στο ψωμί...

Εγώ λοιπόν συνήθως τους μαθαίνω το τραγουδάκι "ο Γεωργός" όπου οι στίχοι του παιδικού αυτού τραγουδιού παρουσιάζουν στους μικρούς μας ήρωες τα βήματα που γίνονται μέχρι το ψωμάκι να φτάσει στο τραπέζι μας...



"Ο γεωργός οργώνει, σπέρνει το σιτάρι, το σιτάρι μεγαλώνει, η βροχή το δυναμώνει,
και μια μέρα το θερίζουν κι έπειτα το αλλωνίζουν, στο μύλο το αλέθουν και μια μέρα το ζυμώνουν,μες το φούρνο θα το ψήσουν ψωμί να γίνει για να φας."

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε στα παιδιά πίνακες ζωγραφικής με θέμα το σιτάρι, το αλεύρι και το ψωμί αλλά και κάρτες ώστε να βλέπουν αυτό που ακούνε από το τραγούδι κι από εμάς... Εγώ πήρα ιδέες από :

kindykids 

Σουλτάνα Μάνεση 

Έπειτα θα ήταν όμορφο να επισκεφτείτε το φούρνο της γειτονιάς για να δουν τα παιδάκια το τρόπο που ζυμώνουν το ψωμί και πως το ψήνουν.. Θα βοηθήσει αν έχετε κάνει και μία λίστα από ερωτήσεις που θα μπορούν να κάνουν στο φούρναρη ώστε να τους λυθούν κάποιες απορίες που μπορεί να έχουν.

Επίσης θα ήταν καλό να φτιάξετε μαζί με τα μικρούλια ζυμάρι, να μοιράσετε στο καθένα ένα κομμάτι και να αντικαταστήσετε εκείνη την ημέρα την πλαστελίνη η οποία καλό θα ήταν να την αποφεύγετε.. (καλύτερα ζυμάρι με χρώμα ζαχαροπλαστικής).

Τέλος θα σας πρότεινα να νοικιάσετε τη Μουσειοσκευή «Ο κύκλος του ψωμιού» από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Ακόμα καλύτερα όμως από από το στάρι στο ψωμί
δανείζεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση από το διαχειριστή κ Γεράσιμο Τσιμπλούλη εκπαιδευτικό, ο οποίος με πολύ μεράκι αφιερώνει δικό του προσωπικό πολύτιμο χρόνο.  

"από το σταφύλι στο κρασί"

Ο Χριστός πήρε το ποτήρι με τον οίνο,ευχαρίστησε το Θεό και το πρόσφερε στους μαθητές λέγοντας: "Τούτο εστί το αίμα μου το της καινής διαθήκης, το περί πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών».
Πολλά τραγουδάκια εδώ μπορούν να μάθουν τα πιτσιρικάκια μας... όπως:
  • Στου Μανώλη την ταβέρνα
  • Σε μια ρώγα από σταφύλι
  • Γλυκό τσαμπί σταφύλι (το είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση  διαφορετικότητα)

Να διηγηθείτε το μύθο "η αλεπού και τα σταφύλια" και να τραγουδήσετε το τραγούδι "για που τραβάει η αλεπού" που το αγαπούν πολύ....


Να παίξετε με τις 5 αισθήσεις ακούγοντας τα παραπάνω τραγουδάκια και τα παιδιά να δουν, να γευτούν, να οσφρηστούν, να αγγίξουν ότι μπορεί να μας δώσει το αμπέλι: ντολμαδάκια, ξίδι, κρασί, ρετσίνα, ούζο, τσίπουρο, μούστος, σταφύλια, σταφίδες, σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρο.. Να δείξετε στα παιδιά το λευκό,ροζέ και κόκκινο κρασί αλλά να προσθέσετε το νάμα (το κρασί που χρησιμοποιείται στη Θεία Ευχαριστία).

Να παρουσιάσετε μέσα από πίνακες ζωγραφικής: τσαμπί σταφύλι, ρόγα από σταφύλι, κληματαριά, αμπελώνα, αμπελουργό (υπάρχουν άφθονοι στο διαδύκτιο αν δυσκολευτείτε θα χαρώ να βοηθήσω).

Να φτιάξετε με πηλό ένα δικό σας ατομικό τσαμπί σταφύλι ή κ με μπαλίτσες από γκοφρέ σε χαρτί μέτρου ένα μεγάλο τσαμπί για την τάξη ή κι ακόμα με μαλλί πλεξίματος να κάνετε "ρόγες" και να συνθέσετε ένα μάλλινο τσαμπί.

Θα σας βοηθήσει να επισκεφτείτε:



Μας έμεινε μόνο μια τελευταία ανάρτηση για τη Μ.Εβδομάδα με θέμα το θάνατο και τη ζωή κι ο κύκλος Μεγάλη Εβδομάδα για μικρά παιδιά επιτέλους θα κλείσει.... 

Να περνάτε καλά, όμορφα, δημιουργικά, εκπαιδευτικά....

Σας φιλώ.....